У организацији МС платформе Смедерево

1 min read

ОБЕЛЕЖЕН  СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ НА ЦЕНТРАЛНОМ ГРАДСКОМ ТРГУ

  •  Предстравници МС  платформе  упознали грађане са својим проблемима,  делилии балоне и слаткише и сокове и онављали да је сваком оболелом потребан лек. Предтављени и амбасадаори МС платформе из Смедерева

 У Србији од мултипле склерозе болује готово 9.000 људи, од чега се до скоро о трошку државе лечило само њих 1.200. Ове године опредељена су додатна средства за лечење још 1.300 оболелих, али и за лекове новијих генерација. Проблем оних преосталих 6.500 остао је нерешен – листа чекања и даље званично не постоји, а с тиме ни извесност када ће добити лек који ће им омогућити нормалан живот.

Oд  1. Јуна, државај е омогућила лечење још 1.300 оболелих од мултипле склерозе, али  шта је са преостлаих 6 и по хиљада људи, зар они смеју или могу да буду заборављени и остављени  да се сами боре. Ми то нећемо и не смемо да дозволиом и зато савког дана понављамо  – лек за све оболеле, лек за све оболеле!! – реикла је обраћаујуима се пристунима и медијима, али и грађанима у суботу на централном градском тргу, Данијела Пејов, која је један од оснивача  МС платформе у Смедереву

До сада су оболели од мултипле склерозе од државе могли да очекују само лек прве генерације, који помаже за блажи и почетни облик болести. Увођење лекова новије генерације било је најављено за април, али је због пандемије коронавируса то одложено.

„Лекови су набављени. Због ковида здравствене уставнове нису радиле и нису могле пацијентима да издају неопходну документацију за излазак пред Комисију која одлучује о додели лекова. Али од следеће недеље се све враћа у нормалу”, кажу у РФЗО Србије.

Грађани окупљени у удружењу МС Платформа од државе захтевају лек за све, како је то предвиђено и Законом. Подсећају да ни нова издвајања државе то неће омогућити.

„Доступност лекова за мултиплу склерозу у Србији још увек представља озбиљан проблем. Најављено увођење нових лекова и проширење броја лечених би требали да се реализују ускоро, али и поред тога адекватна терапија ипак неће бити доступна свима који треба да се лече”, истичу из МС платформе Србија.

Симболи Београда у суботу били  обојени у наранџасто

МС Платформа Србије се обратила надлежнима у Београду са циљем да се данас мостови, парламент, Славија, Авалски торањ и Палата Албанија осветле наранџастом бојом – која је симбол ове болести. Поред Београда, у другим градовима где постоје удружења МС Платформе (Смедерево, Нови Сад, Ниш, Горњи Милановац и Зрењанин) дан је  обележен пуштањем наранџастих балона.

Одређени амбасадори МС платформе и у Смедереву

У целој Србији, бројне познате личности или, пак, они који су помогли рад МС платформе и помогли да се глас оболелих од мултипле склерозе јасније и гласније чује.  ОД Смедереваца то су Еди Саша Ђорђевић,  књижевник, аутор четири романа у издавачкокј кући Евро бук из Боеграда и музичар.  Он је прометер и амбасадор МС Платформе на нивоу Србије. ОД Смедереваца , звање амбасадора овог удружења први су понели новинар КЦН исток телевизије и Наших новина, Зоран Јовшић и учитељица и прозни писац, Драгана Илић- Ђорђевић.

Моја мисија  је да  гласно и јасно указујем на проблем оболелих од мултипле склерозе у Србији, на чињеницу  да  више од 6 и п хиљада људи нема  лекове, што је недопустиво у Европи на почетку 21. Века.  Пресрећан сам што су мепозвали да помогнем и ја на свим својим медијским наступима , као писац , музичар или одскора  епизодни глумац у српским серијама, истичем и помињем рпоблеме оболелих од мултиплесклерозе. – рекао је  Саша Еди  Ђорђевић.

Ја сам  100 својих књига  поклонила  смедеревском МС платформи и велико ми је задовољсатво да су они зарађени новац могли да искористе за лечење. Али,  ја не волим да се размећем својим доброчинствима, најважније ми је да  можемо да помогнемо  болесним љусдима, деци или старима!~ – каже Драгана ИЛић Ђорђевић, учитељица ОШ Доситеј Ообрадовић и аутор две књиге приповедака.

Leave a Reply

Your email address will not be published.