У смедеревској Скупштини пет опција

1 min read

НАКОН ИЗБОРА:

Баш као што је то био случај и у прошлом сазиву, локални парламент чиниће убедљива већина напредњака, на другом месту су социјалисти, док ће одборничка места добити и још три мање групације – овога пута реч је о Уједињеној демократској опозицији, Метли 2020 и Шапићевом покрету. 

Најпре оно по чему су ови избори били другачији од претходних – за почетак, било је 1252 гласача мање у односу на 2016, такође и излазност је нижа од републичког просека па је спрам 49. 441 бирача колико их је изашло на бирачка места како би гласало за неке од кандидата на прошлим изборима, овога пута то учинило 43.639 бирача или 45,15 одсто (од 96.607 грађана са правом гласа).   

Нови сазив функционисаће без представника Двери, Демократске странке и „Будимо Смедерево“ (на почетку покрет „Доста је било“), који су прогласили бојкот, али су зато на њихова места доспели представници листа „Група грађана Уједињена демократска Србија – кључ промена за наше Смедерево, доктор Иван Стевановић“ са 6,13 одсто, „Александар Шапић победа за Смедерево“ са 6,02 одсто, „Метла 2020. професор Небојша Јовановић“ са 5,88 одсто гласова, односно са по четири мандата у Скупштини Града Смедерева.

Значајан скок остварили су смедеревски социјалисти, у коалицији са ЈС, са ранијих 10% на чак скоро 15% (14,92%) што је знатно више и од резултата на нивоу републике, па ће у новом сазиву уместо додасашњих девет, имати 12 представника. 

Листа Александар Вучић – за нашу децу освојила је 56,67 одсто, за 6% мањи број гласова у односу на републички просек. Ипак, оно по чему је ситуација у Смедереву идентична са осталим срединама јесте убедљива већина те коалиције која ће овога пута имати 46 одборника од укупно 70. 

Испод цензуса остали су: Смедеревски народни блок – Надежда Станимировић 2,33%, Доктор Војислав Шешељ, Српска радикална странка 2,09% и Јединствена руска странка са 1,9% гласова од броја изашлих на локалне изборе.

Иначе, у дану гласања, ЦеСИД-ови посматрачи уочили су и пријавили разне неправилности између којих и неке у Смедереву. Тако је убацивање листића у погрешну кутију евидентирано на бирачким местима Смедерево 11, 15, 28, 33, док је према мишљењу ових посматрача тајност гласања (фотографисањем листића или савијањем истог како би се видело за кога је особа гласала) била нарушена поново на бирачким местима 15 и 33, а случајеве породичног гласања забележили су на местима 14,15 и 25. Градска изборна комисија се по овом питању није оглашавала. Према оцени организације ЦРТА значајније неправилности уочене су на четири одсто бирачких места широм Србије, што је удвостурчен проценат у поређењу са 2016. годином.

Leave a Reply

Your email address will not be published.