Имамо програме за све генерације, али посебно желимо да привучемо младе

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ УОБИЧАЈЕНО ДОБРО ОКОНЧАВА ГОДИНУ:

Смедеревски Центар за културу, онако како смо од њих то и навикли, окончава још једну годину током које је суграђанима понуђено безброј најразличитијих програма. У 2018, између осталог се наставља и интензивнији рад на укључивању младих.

Драгољуб Мартић, директор Центра за културу ових дана подвлачи црту испод резимеа још једне године коју је у Смедереву свакако обележио и рад ове установе, окренуте свим суграђанима:
“Мислим да смо доста тога урадили на плану промоције културе у нашем граду. Ову годину бих назвао успешном иако наравно увек може боље. Са ресурсима са којима располажемо можемо бити јако задовољни урађеним. Учествовали смо активно у организацији скоро свих градских манифестација, мимо нашег редовног програма. Те градске манифестације укључују Светосавске свечаности, Нушићеве дане, Културно лето, Театар у тврђави, Смедеревску јесен, Ликовну колонију графика као и Новогодишњи програм. Ту је, наравно, и редовни програмски репертоар који је јако шаролик и трудимо се да свакодневно задовољимо све укусе грађана почевши од позоришног до музичког програма” рекао је Мартић.
Он наводи да је број младих и њихова интересовања из године у годину све већи као и да се Центар за културу Смедерево максимално труди да им омогући услове да се укључе у тај “креативни процес формирања културе.”
“Млади имају потребу и жељу да се укључе у разне активности и да нешто науче. Трудимо се, колико је то могуће, да им омогућимо услове да они изразе своју креативност. Центар за културу је управо на том путу обезбеђивања услова младим људима да изразе своје идеје, уметничке погледе и да нешто створе у сфери уметности. Имамо два аматерска позоришта: Патос и Креативни хаос у Центру за културу, затим ансамбал народних игара и песама, градски хор “Кир Стефан Србин”, бројне радионице, курсеве, плесне школе, креативне курсеве гитаре, цртања, итд. Све су то облици који дају прилику младим људима да се укључе и да свако у складу са својим талентима и погледима на живот искаже себе”
Каже да га радује повратак људи у биоскоп као и да се “Зимска бајка” показала као пун погодак. Сва опрема је модернизована, то су суграђани приметили па и не чуди што се све већи број њих полако али сигурно враћа у бисокоп.
“Пратимо светске трендове што се премијера тиче и промоције најновијих филмских остварења. Модернизовали смо опрему што је врло битна ставка. Филм никако не можемо да заменимо у том смислу јер телевизија не може да пружи тај осећај задовољства као кад га гледамо у правом 3Д биоскопу. У 2018. години такође очекујемо и наставак рада биоскопа на отвореном. За нову годину имамо једну изванредну причу која се зове “Зимска бајка”. То је велико клизалште у Великом граду смедеревске тврдјаве. Видим да све више људи долази у тврђаву и мислим да је то један одличан потез града у смислу промоције не само културе већ рекреације и спорта” – напомиње Мартић.
За 2018. годину се спремају велики планови који укључују рађање новог филмског фестивала и школу рачунара и програмирања. Иако школу рачунара и програмирања не повезује уско са културом, Мартић сматра да ће од ње сви имати користи једнога дана.
“Везано за филмску уметност следеће године планирамо рађање једног новог фестивала у нашем граду. То је међународни “Фестивал филмова подунавских земаља” који ће бити у августу одржан. Фестивал ће највероватније бити у Малом граду смедеревске тврђаве и обухватиће најзначајнија филмска остварења подунавских земаља. Можда није директно везано за културу, али на неки начин и јесте, а то је отварање школе рачунара и програмирања. Новац смо добили од Министарства културе на основу конкурса. То је бесплана школа програмирања за младе талентоване људе лошег имовног стања. Имаћемо полазнике из те категорије људи и наравно полазнике који ће редовно плаћати ту услугу. Зашто програмирање? Зато што у овом свету развоја ИТ технологије, поседовање вештине програмирања свакако повећава шансу за проналажење посла. У крајњем случају, ти млади људи који ће овде да стекну то основно знање о програмирању имаће веће шансе у будућности да пронадју посао. Везано за културу, они ће примати плату па ће моци да дођу код нас да гледају разне представе, филмове или концерте. Не треба гледати ствари и планирати од данас до сутра већ што дугорочније и што даље” закључио је Мартић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.